úterý 18. listopadu 2008

Barcelona IV. - Cocina creativa

Než jsem jela do Barcelony, zjišťovala jsem, zdali se náhodou neuvolnilo nějaké místo v restauraci El Bulli. Samozřejmě nikoliv, ale zkusit jsme to museli. Následující reportáž budiž malou útěchou pro ty z vás, kterým stejně jako mě rezervace do El Bulli nevyšla ani napřesrok. El Bulli je bezesporu velkou školou a studnicí inspirace pro mnoho kuchařů. Jedním z kuchařů, kteří El Bulli prošli, je i Carles Abellán, který tam pracoval bezmála deset let. V roce 2001 si v barcelonské čtvrti El Born otevřel vlastní restauraci jménem Comerç 24 (restaurace se nachází ve stejnojmenné ulici). Tradiční pokrmy katalánské kuchyně jsou zde šmrncnuté dávkou molekulárních experimentů.


Do Comerç 24 jsme šli na večeři. Rezervaci jsme neměli, ale měli jsme štěstí na poslední volný stůl. Moderní interiér restaurace je rozdělen na několik částí (bar, část s výhledem do otevřené kuchyně, jídelní část), dominující barvami jsou šedá, doplňkovými červená a žlutá. Zajímavým prvkem v jídelní místnosti jsou svítidla z činelů, celkově však na mě interiér působil možná až moc stroze.



Menu se obměňuje dle sezóny. Můžete si objednat à la carte nebo zvolit jedno ze dvou degustačních menu - menší Festival (7 chodů + výběr z dezertů) či vetší Super Festival (10 chodů, výběr ze sýrů a dezertů). Do degustačního menu si lze nakombinovat položky z lístku dle vlastního výběru, volbu však můžete svěřit i šéfkuchaři, jak jsme to udělali my s Festivalem. Sklerotici mého typu dostanou při odchodu "své" menu vytištěné na kartičce (na vyžádání).

Na rozehřátí jsme obdrželi kousky bagety a výběr tří aromatických olivových olejů.



Zajímavá byla hnízdečka z filo těsta naplněná parmazánovými hoblinkami - takové lehké nic :-)



Nejzábavnější blbůstku ovšem představovaly dvě rybičkové plechovky, z nichž jedna skrývala dvě obří olivy s ančovičkami....



...a druhá makadamové oříšky obalené na efekt zlatým práškem.



Předkrmem na závěr byly ústřice, ke kterým mám poněkud ambivalentní vztah...pravděpodobně je neumím pořádně ocenit, ale nejvíc mě na nich bavila kokosová pěna.



První hlavní chod, decentní tuňákový tataráček, trůnil na sosíku z vaječného žloutku s troškou sójové omáčky. Pro mě osobně jeden z vrcholů celého menu.




Marinované kousky makrely s citrusy byly neméně vynikající. Jednoduchá, lehká a osvěžující kombinace.



Oblíbená kombinace melounu s parmskou šunkou nabývá v Comerç 24 nové podoby - karamelizovaný šunkový komínek prokládaný melounovými vrstvami doprovází melounové a pyré ve dvou různých konzistencích. Vyvážená sladko slaná harmonie.



Dalším chodem byly sépiové raviolky plněné smrži podávané na mini tostech.



Následující mořský vlk s bramborem, česnekem a rozmarýnovým dresingem, zamaskovaný pod pěnovou vrstvou, byl pro mě chuťově nejméně zapamatovatelným chodem.



Černá rýže se sépií byla dobrá, ale shodli jsme se na tom, že krapet přesolená.



Hutná tečka na závěr - hovězí oháňka. Koncentrovanou plnou masovou chuť zjemňovalo květákové pyré. Jednoznačně jeden z favoritů večera.



Na úvod dezertní sekce jsme pro odlehčení obdrželi ovocný koktejl (to je ta až příliš zdravě vypadající náplň skleniček). Sladkým pokračováním byla originální jogurtová variace na müsli.



Ze čtveřice mini dezertů na konec mě nejvíce oslovila místní tradiční trojkombinace čokolády, soli a olivového oleje s toastíkem - smícháno dohromady to tvořilo jednu z těch na první pohled úchylných, ale nezapomenutelných chutí.



Co říct závěrem? Názory na Comerç 24 se poměrně rozcházejí, na netu jsem četla řadu pozitivních, ale i vyloženě negativních postřehů. U nás převládala spokojenost stran jídla i servisu; co se jídla týče, tak tam bylo pár výrazných vrcholů, propadák nebyl žádný. Vzhledem k cenové hladině (ceny mají na webu) se samozřejmě nabízí srovnání s jinými restauracemi, kde hlavní pilíř tvoří degustační menu... ale o tom zas někdy příště :-)

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Všetko vyzerá úžasne! keďže som úchyl na krásne servírovanie tak ma úplne dostalo "květákové pyré s hovězí oháňkou" --- naprosto famózne a kreatívne - ten gustiózny polkruh mňááám!

Anonymní řekl(a)...

Mně se to jeví jako docela slušný počin, řekla bych, že se za stejné peníze dá najíst i mnohem hůř :) A jestli bylo přesolené jen to risotto, tak to je paráda. Horší je, když je přesolený úplně všechno :D

Cutie řekl(a)...

Viki: Květákové pyré a oháňka byla mňamózníé, zváště pak to masíčko...tyhle masové záležitosi mě dostávají :-)
Schnytlik: Za stejné peníze se dá určitě najíst hůř, souhlasím :-) K cenám, co mají na webu, je však potřeba přičíst daň (píšou, že to mají uvedené bez daně) plus samozřejmě za nealko a příp. alko, v našem případě to byly dvě lahve vína (pokud si to dobře pamatuji :)).