úterý 20. října 2009

New York III. - Queens


Po uplynulých dvou dílech z Brooklynu a Manhattanu vás do třetice zvu na malou exkurzi do Queens. Díky milé Erin, kterou jsem před cestou do nyc zavalila řadou dotazů a ona na ně trpělivě (a obsáhle) odpovídala, jsme měli možnost letmo poznat dvě zajímavé části QueensAstorii a Flushing.

Astoria je domovem velké řecké komunity, najdete tu tedy nebývalou koncentraci řeckých restaurací, pekáren apod. My jsme si pro nedělní brunch s Erin zvolili příjemnou zahrádku restaurace Ovelia, která se nachází na jedné z hlavních tepen – rušné 30th Avenue.

Za cenu do 15 USD si můžete vybrat ze speciálního brunch menu (nabídka platí jen o víkendu). V ceně máte i výběr ze dvou koktejlů (já si dala obligátní bloody mary, ale jen jednu, na tom sluníčku by to bylo nebezpečné :-) ) a kávu (nebo čaj) s neomezeným refillem.

K jídlu jsem si dala vejce Benedikt s opečenými brambůrky…

… a má drahá polovička omeletku s hranolky a klobáskou.

O pár dní později nás Erin vzala do obří čínské čtvrti ve Flushingu, která jé oproti té na Manhattanu mnohem méně turistická a o to autentičtější.

Netrénovaný jedinec (z pobytu v Asii, návštěv Sapy apod.) se rázem ocitá v jiném světě, kde dominují zde čínské nápisy a roztodivné obchody s potravinami, v nichž koupíte všechno možné od čerstvých bylinek přes vnitřnosti až po roztomilé žabičky vykukující z dřevěného soudku.

Netušila jsem, že Čínané jsou tolik na sladké – na každém rohu se nachází nějaká pekárnička, kde mají poměrně široký sortiment nejrůznějších koláčků, dortíků (a jiných, velmi levných pekárenských výrobků) a velmi často také zmrzliny, kávy a legračního bubble tea (podle mě celé jeho kouzlo spočívá v momentu překvapení, kdy srkáte brčkem čaj a co chvíli nasajete tapiokovou kuličku). Ze sladkostí jsem ochutnala piškot s chutí zeleného čaje, který nevypadal zrovna moc vábně – představte vzhledem i konzistencí zelenou houbičku na nádobí :) Chutnalo to ale docela zajímavě.

Největším zážitkem z Flushingu ovšem byla návštěva místa zvaného Golden Mall, kam se před nedávnem vypravil i Anthony Bourdain v rámci svého pořadu No Reservations (viz videjko zde).

Jo, když už se mi ho nepodařilo potkat teď v Praze, můžu se alespoň utěšovat myšlenkou, že jsem seděla přesně na stejné židličce jako on :-)

Golden Mall je podzemní čínský food court, kde se vaří především regionální čínské speciality. Zapomeňte na kšechkou káchnu, pravá čínská kuchyně je úplně o něčem jiném.

Pikantní jehněčí burger, plněné knedlíčky, ručně dělané široké nudle v lahodném vývaru, při jejichž konzumaci se zaručeně pokecáte, vnitřnosti všeho druhu.

Menu je povětšinou i v angličtině (což prý až donedávna nebývalo), popř. ukážete na fotku. Ceny jsou velmi příznivé.

Chci tam znovu, prozkoumat i ostatní "stánky" - z té nudlové polévky byl člověk tak najedený, že už nic jiného nešlo sníst. Kdybyste se chystali do Flushingu, tak níže jsou i další tipy.

A tímto se nyc trilogie uzavírá...pokračování snad za rok, kdo ví? :)

7 komentářů:

Gabra řekl(a)...

Hezká a inspirativní trilogie... :o)

Erin řekl(a)...

Moc hezky fotky, a diky za shoutout! Na příště! :)

Cutie řekl(a)...

Gabra: Díky ;)
Erin: Díky! See you next time :)

vilemina řekl(a)...

Pěkně jsem si početla, všechny díly - je toho na výběr asi vážně až moc, však příště to bude snazší :)
A pokud se někdy do nyc dostaneme, budeme už vědět kudy kam.

Michala řekl(a)...

Cutie, díky za tyhle tři články, perfektně vyzdrojované, vešlo se toho do vás dost:) Strašně se těším, až se konečně někdy do NY vydám:)

Cutie řekl(a)...

Vilemina: Ano, priste uz clovek bude moct jit najisto a podivat se na oblibena mista:)
Michala: Stihli jsme toho za ten necely tyden opravdu docela dost, po navratu jsem byla zrala na dalsi odpocinkovou dovolenou :) NYC za nevstevu urcite stoji a pri dnesnich cenach letenek a absenci viz je to vcelku dostupne :) No a ja jsem zvedava na report z Barcelony ;)

Yva řekl(a)...

Tak jsem konečně s velkým potěšením přečetla celou trilogii a s radostí konstatuju, že je dnes možné najít v češtině napsaný pozitivní pohled na něco amerického. Už jenom za to díky! :o)

Obří knedlí(č)ky z macesové moučky ve slepičím vývaru -- to je výsada všech židovských "delicatessens" po všech koutech USA, stejně jako sekaná kuřecí jatýrka a další pochutiny z repertoáru židovské kuchyně. Po takové porci polévky se zdá skoro nemožné pozřít ještě cokoli jiného, ale jestli jste neochutnali, nenechte si příště ujít "latkes", což jsou výtečné bramboráčky.

Škoda, že je tu konec, ale snad se vám příště podaří přijet zase a objevovat další taje Big Apple, však jich je tam ještě dost. Už se dopředu těším! :o)