pondělí 5. října 2009

New York I. - Greenpoint


Za letošní rok mám co se cestovních plánů splněno. Před nedávnem jsme se vrátili z velkého jablka, jehož neopakovatelnou chuť stále cítím na patře, plni zážitků a s jedním velkým kufrem navíc. Šest dní a šest nocí strávených v New Yorku není ani málo, ani moc, ale na takové základní poznání a nasátí atmosféry určitě postačilo, při delším pobytu by navíc má platební karta nejspíš přílišným používáním přišla o svá embosovaná písmenka.
Pro ubytování vcelku dobře posloužila ověřená pobočka Ymcy v Greenpointu (část Brooklynu). Známá mládežnická organizace Ymca zde funguje nejen jako „komunitní centrum“(v té greenpointské je i školka a posilovna) ale i jako hostel, resp. ubytovna. Bylo zajímavé pozorovat skladbu osazenstva ubytovaných – mísí se zde turisté z celého světa spolu se „stálejšími“, často svéráznými obyvateli. Vedle nás kupříkladu bydlela starší paní (vypadala trošku jako čarodějnice :-)), která měla během dne otevřeny dveře na společnou chodbu, pouštěla si hudbu na plné pecky a pálila vonné tyčinky.




V ceně ubytování byl bonus v podobě voucheru na snídaně do klasického místního bistra jménem Manhattan 3 Decker – takového, kde vám servírka dolije kávu a cops začínají svůj den u vajíček se slaninou či penkejků.
Ze snídaňové nabídky, na kterou jsme měli nárok, jsme vyzkoušeli téměř všechno vč. rozporuplné kombinace toastů ve vajíčku se skořicí a slaninou...bez té slaniny to bylo lepší :)

Greenpointu se někdy přezdívá „Little Poland vzhledem k silně zastoupené polské komunitě, která zde žije.

V obchodech se mluví polsky, v místním supermarketu prodávají pierogi, polské pivo a polské noviny a časopisy. Procházka po hlavní ulici pak pro mě byla docela dobrým tréninkem mých znalostí polštiny. Mimochodem, víte, jaká je v nyc nejoblíbenější balená voda? Žádná San Pellegrino, nýbrž Poland spring – děsně to tlačí v obchodech a vůbec je to všude možně k vidění.

Na greenpointské Manhattan avenue se nalézá vskutku pohádkový Peter Pan donut and pastry shop. Jejich donuty jsou podle mnohých ty nejlepší v celém New Yorku – ani bych se tomu nedivila, chutnají totiž úžasně (to, že jsou přitom skandálně levné, je věc druhá).

Místní tam houfně chodí na snídani či pro take away svačinky – kromě donutů tam mají také sortiment bagelů (jednou ráno tam bylo několik policistů čekající na svůj papírový pytlík obsahující bagel with cream cheese) a rozličných muffinů.

Na Manhattan avenue v opačném směru jsme navštívili restauraci Acapulco, která se orientuje na mexickou a americkou kuchyni.

Po ochutnání jejich bacon cheeseburgeru, který vzbuzuje mouthwatering efekt už při pouhé vzpomínce, jsem se zařekla, že mě v nyc do žádného fastfoodového řetězce nikdo nedostane. Neméně dobré bylo i burrito s guacamole.


Z Greenpointu je to na Manhattan jen pár zastávek metrem s přestupem. Nejčastěji jsme jezdili L trainem, v němž nám pravidelně mezi zastávkami 1 av a Bedford av (tedy pod vodou rozdělující Manhattan a Brooklyn) na jednom určitém místě zaléhaly uši. Docela jsem se pak bavila sledováním, koho dalšího to postihlo a jak se tomu brání.


Každopádně pokud se chystáte do New Yorku a přemýšlíte, kde se ubytovat, tak Greenpoint může být dobrá volba. Když tak mi prosím kupte tucet glazovaných donutů v Peter Pan :-)...

4 komentáře:

Erin řekl(a)...

:) Konečně! :)))

Cutie řekl(a)...

Erin: Pozdě, ale přece :-)
Ještě budou dva díly - Manhattan a Queens.

vilemina řekl(a)...

Moc fajn reportáž, na ty další se už těším!
Tu pestrost a nepřeberně možností závidím...

Cutie řekl(a)...

Vilemina: Druhý díl je na světě :) Těch nepřeberně možností je super, ale možná někdy až kontraproduktivní, protože si pak člověk nedokáže vybrat :)