sobota 25. října 2008

Barcelona III. - Vamos a beber

Po dnešním čokoládovém scuku sem měla nutkavou potřebu tu sladkou (pa)chuť něčím spláchnout. Pivem na Letné to začalo a pokračovalo shlédnutím posledního filmu Woodyho Allena, který mě na chvíli přenesl zpět do Barcelony. Teď sedím doma, mám chuť na drink a něco slaného. Kéž bych se mohla teleportovat na jedno z následujích třech míst...

Vinný bar Vinya del Senyor se nachází na rušném náměstíčku naproti překrásné katedrále Santa Maria del Mar. Bar je sice dvoupatrový, maličký, ale útulný. Prostor zvětšuje pár stolků venku, u dveří si můžete rovněž dát sklenku na stojáka. Víno vám tu nalijí do sklenky Riedel, na chuť si k němu dejte pár kousků salámu a sýra s mini bulkami. Ideální místo ke krátkému odpočinku u sklenky dobrého vína a pozorování turistického či svatebního hemžení před katedrálou.



Na podnik La Champagnería (oficiálním jménem Can Paixano) jsem byla po přečtení pár reportáží velmi zvědavá. Popis je však málo, to se prostě musí zažít. Nevím, jak přes den, kdy to funguje i jako vinotéka, ale večer je tam tedy pěkně živo.



Člověk by neřekl, jak ho může bavit mačkat se na malém prostoru se spoustou dalších lidí, kteří mají stejný cíl jako vy: dát si růžovou cavu (po páté odpolední podávají jen po sklenkách) a sendvič.



Objednat si a následně přežít bez úhony (tedy bez ušlapání a polití) je výkon vskutku heroický, ale je to děsná legrace. Ještě, že ten bordel, co tam na zemi vznikne, nemusíte po zavíračcce uklízet vy. Pozor, zavírají už v půl 11.



Na závěr jedna srdeční záležitost - bar Gimlet, jenž se nachází v jedné z uliček kolmých na Passeíg del Born (bar má snad ještě jednu pobočku v jiné barcelonské čtvrti).



Gimlet je klasický koktejlový bar. Jazzová hudba, žádné módní drinky, žádný nápojový lístek, placení jen cash. Ubezpečím vás však, že při několikáté návštěvě (v našem případě čtvrté) barman bezpečně ví, co vám má nalít.



Ceny za koktejl jsou kolem 7 EUR, což ještě jde, pokud tam těch drinků za večer nevypijete tucet....



Následky bývají všelijaké, ale jelikož tento blog je především o jídle, tak se s vámi podělím o složení velmi pozdního oběda den poté. V Taller de Tapas jsme jaksi neodhadli velikost porcí a bezmyšlenkovitě si objednali několik chodů. Nutno podotknout, že jsme to ve dvou spořádali téměř všechno :-)

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Cutie,

super "barové" fotečky.

Dovolím si dve otázočky:
1/ aký bol nový Allenov film? strašne sa na neho teším...
2/ čo sú tie papanice na tej poslednej fotke? Zaujímajú ma hlavne tie vyprážané "nožičky" napravo a to niečo čo vyzerá ako chleba obalený vo vajíčku... všetko to vyzerá tak strašne mňaaam! :-)

Cutie řekl(a)...

Viki:
1/ Vicky Cristina Barcelona je super, moc se mi to líbilo:-)
2/ Na poslední fotce je následující: chléb je pan con tomate, nožičky jsou malé sardinky, dále bramborová tortilla, opékané brambory a hovězí masíčko s chřestem. Všechno bylo báječné:-)

Anonymní řekl(a)...

smazene sardinky mnam!
zavidim vam to kino, tady je vsechno dabovany :(

Cutie řekl(a)...

schnytlik: To je škoda s tím dabingem, speciálně zrovna u tohoto filmu..moc se mi líbí scény, kdy se postavy, které hrají Penélope Cruz a Javier Bardem, hádají ve své mateřštině :-)