sobota 11. října 2008

Barcelona II. - Tržnice

Musím se k něčemu přiznat. Závist není hezká vlastnost, ale nemůžu si pomoct: zcela nepokrytě závidím Barceloňanům jejich mercados!

Po svém příjezdu do Barcelony jsem krátké aklimatizaci využila volné pozdní odpoledne k první rychlé obhlídce města. Jakmile jsem se dostala na profláklou La Ramblu, zamířily mé kroky na tržnici La Boqueria, která patří mezi neznámější evropské tržnice. Valná část stánků a místních občerstvení byla již zavřená, ale stihla jsem si tržnici projít, něco vyfotit a také koupit (na začátek úžasný fuet - 2, 5 EUR/2 ks a nějakou zeleninu).


Tržnice je rozdělená na vcelku přehledné sekce (ovoce a zelenina, ryby a mořské plody, maso a uzeniny, sýry, vajíčka…doporučuji ke shlédnutí mapku, kde si lze rozkliknout každý stánek) mezi nimiž se lze donekonečna procházet a vnímat všemi smysly trhovnický mumraj. Úžasně prezentované ovoce a zelenina všech barev, voňavé obří kusy jamónu (chytrá liška z Večerníčku, která si nechávala do dutého stromu doručovat šunku, by byla v sedmém nebi), na věky už mlčící ryby a hemžící se mořské potvory na ledové krustě.




Zaujal mě rovněž velký výběr ovocných smoothies rozličných příchutí (cena většinou 1 EUR), jednou jsem si na svačinu zakoupila ovocný salát (2,50 EUR)



Velikostí skromnější, ale neméně příjemnou tržnicí je Mercat de Santa Caterina (nachází se kousek od Picassova muzea), kam jsme si zašli na oběd. Strategicky jsme zvolili podnik (nepamatuji si, jak se jmenoval, ale vodítkem mohou být fotografie), kde bylo nejvíc plno, čekali jsme asi dvacet minut, než se pro nás uvolnilo u pultíku místo.




Veškeré ingredience byly připravené podél pultíku, tak si člověk mohl snadno udělat představu, co je k mání, denní menu pak bylo napsané na tabuli. Jeho složení bylo ze strany obsluhy poměrně striktně dodržováno, nebylo možné si v záchvatu náhlé inspirace naporoučet libovolné kombinace. V důsledku mírného zmatku jsem se trochu ztratila v překladu při objednávání salátu, takže jsem nakonec neměla potuchy, co všechno v něm bude. Pozorovali jsme kuchaře a já jsem hladově pozorovala kousek sýra, který se právě griloval. K mému (pozitivnímu) překvapení mi vzápětí onen voňavý queso de cabra přistál na talíři coby součást salátu.

Přítel si objednal výtečné kalamáry, připravené jednoduše s bylinkami na grilu.

Co dodat k barcelonským tržnicím závěrem? Obrovský výběr, vše dokonale čerstvé a v mnoha případech levnější, než u nás. Pokud k tomu ještě přidáte místní občerstvovny, v nichž vaří z tamních ingrediencí, není co řešit: pokud to u vás ve městě nemáte, závidíte a chcete to prostě taky!

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Krasne poctenicko :) Nastesti nemusim trznici zavidet. Relativne slusnou mame ve meste, takova smesice vseho mozneho - italske, recke, arabske specialitky, cerstva vonava zelenina, kterou pred nakupem je mozno ochutnat. Nevyhody - ceny temer dvojnasobne v porovnani se zelinarem na rohu a protivni lidi.

Anonymní řekl(a)...

To je ale ohavné, dělat mi takové chutě v pracovní době!!! :-)

Cutie řekl(a)...

schnytlik: Protivní lidi stran prodavačů či nakupujících :-)?
Póša: Hehe ;-)

Anonymní řekl(a)...

Cutie: převažují nevrlí zákazníci, prodávájící se v úsměvech předhánějí-konkurence je příliš veliká na příliš malé ploše :) A když mě tam naprtnou a chce se mi utrácet, zajdu do "snobských" potravin :D