středa 1. října 2008

Barcelona I. - Sagardi

Jedním z prvních podniků, který jsme navštívili, byl Sagardi, který má (nejen) po Barceloně několik poboček (kombinujících pintxos bar a klasickou restauraci). My jsme navštívili rušný pintxos bar ve čtvrti Ribera, kousek od gotického chrámu Santa Maria del Mar. Jedná se o podnik, kam chodí i poměrně dost turistů, ale atmosféra tam panuje skvělá. Pro mě to byl první navštívený tapas bar v životě, tak jsem z toho mumraje měla oči až navrch hlavy.



Pintxos (pincho znamená španělsky bodec či trn) je baskická varianta tapas, taková španělská obdoba větších jednohubek s párátky. Základem je většinou plátek bagety, který se poklade vším možným a pohromadě to drží právě párátkem, popř. toto samotné slouží jako mini špíz.






Párátko má rovněž funkci zúčtovací. Během konzumace si párátka hromadíte na talířku, jakmile máte dost, odevzdáte je a na základě jejich počtu vám vystaví účet. Je to tedy systém založený na principu důvěry, ale evidentně funguje.



V Sagardi mají pintxos velké množství druhů pro milovníky rozličných chutí, některé byly dokonce nasladko.



Talířky na pultu jsou pravidelně doplňovány dle stavu aktuální vyžranosti; zároveň mezi hosty pravidelně prochází obsluha a nabízí další druhy.




Co se v Sagardi k pintxos obvykle pije? Jednoznačně vede cerveza, vino a cava. Víno se nalévá po malém množství do odměrných sklenek (obyčejné, ne-vinné sklenky), takže si v rychlém sledu objednáváte další a další. Kombinace vína a výborných pintxos vám příjemně stoupá do hlavy...

...a mohou vás začít napadat sabotérské myšlenky, kterak se vyhnout závěrečnému placení. Následující obrázky ukazují tři možné způsoby likvidace párátek, ale určitě by vás napadly mnohé další...my jsme nakonec všechno poctivě zaplatili :-)





Co říct závěrem? Sagardi je sympatický podnik, ze kterého si určitě odnesete (kromě pár párátek coby suvenýr) nejen spoustu inspirace k přípravě chlebíčků či jednohubek.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Druhá :)
V Sagardi by se moc libilo memu milemu, jednohubky nazyva hupky, ale ma je hrozne rad :)
tesim se na dalsi repo

Anonymní řekl(a)...

Gratuluju k vlastnímu blogu! Přivedla mě sem Schnytlik, a musím uznat, že fotky jsou krásné a povídání taky - takže přeju spoustu elánu a námětů do dalšího povídání! F.

Cutie řekl(a)...

Schnytlik: Barcelona je hupek ráj :-)
Florentýna: Díky Flo :-)!

renata řekl(a)...

jéjé, to je ale překvapení!!! Blahopřeji a těším se na další počteníčko!!! Fotky jsou lákavé... ;-)

Cutie řekl(a)...

renata: Díky :-)!

Anonymní řekl(a)...

nektere fotky a kombinace jsou opravdu inspirativni... uz vim co budu servirovat priste k dalsi lahvi cava sektu, na ktere zacinam byt pomalu asi zavisly :)

Cutie řekl(a)...

vinný pavouk: Jo, cava... :-) Nějaký dobrý tip?

Anonymní řekl(a)...

cutie: pro zacatek treba Cordon Negro? :)

m.s.

Cutie řekl(a)...

vinný pavouk: Díky, vyzkouším :-)

Michal Sänger řekl(a)...

Jo tam to bylo fajn, mel sem tam stesti na ceskou obsluhu, viz http://www.cuketka.cz/?p=765

Cutie řekl(a)...

michal: Jj, tvůj reportík jsem taky četla a měla s sebou:-)