Krize
nekrize - pokud se naskytne nabídka levných letenek od nekrachujících
nízkonákladových aerolinek a na cestě vás bude doprovázet drahá polovička, jež je do gastronomie a cestování zapálená
minimálně stejně jako vy, byl by hřích to nevyužít.
Historií prodchnutý Řím ohromuje svými památkami, o které zakopáváte skoro na každém rohu. Najednou jste v tom, ani nevíte jak – obíháte ty
nejprofláklejší památky ověšené chumlem turistů, fotíte si ze všech úhlů místa, o nichž jste se kdysi učili v hodinách dějepisu na základce, a házíte mincí do fontány, doufajíc, že se sem znovu vrátíte.
Rčení
navrh huj a vespod fuj se dá úspěšně aplikovat i na Řím - špinavější a ošklivější metro jsem ještě neviděla. Když je ale venku nechutné lepkavé vedro, tak jím začnete jezdit až podezřele často. Centrum města zvládnete poměrně snadno i
pěšmo, jinak krom metra můžete využít i autobusy a tramvaj.
Do Říma jsme jeli nejen za památkami, ale i za výbornou
kávou (nejlepší
espresso a
cappuccino jsme měli v
Chinatownu), pizzou,
gelatem a dalšími italskými pochutinami.
Pizza v Římě je tenoučká, křupavá a můžete si ji dát jak v klasické restauraci, tak koupit
na váhu v malých prodejnách.
Z několika druhů si vyberete, na kterou máte chuť, a následně vám kousek požadované velikosti
ustřihnou nůžkami, na požádání ohřejí a zabalí s sebou.
Deset deka té nejlevější pizzy pořídíte za 90 centů, jinak se cena pohybuje průměrně od 1,30 do 1,80 EUR.
V sobotu jsme si na
Piazza di Pietra dali svačinu v maličkém podniku
Boccone. Vzhledem k lokalitě a anglickým nápisům byste řekli, že půjde o nějakou „
turisťárnu“, ale vůbec to tak nepůsobí a navíc jejich
panini vážně stojí za to. Dali jsme si napůl
scilla (za 4,5 EUR) se sušenými rajčaty, pikantním
salámkem,
rukolou a olivovou
tapenádou.
Večer jsme navštívili podnik
Filletti di Baccala, který se nachází na okouzlujícím náměstíčku s kostelem sv. Barbary.
Místní do něj léta chodí na dozlatova opečený filet z tresky (5 EUR). Pro venkovní posezení musíte mít rezervaci, popř. vystát frontu.
Ke stolku s prostým papírovým ubrusem, který po
odchodivším hostu jednoduše vyhodí, však můžete zasednout i vevnitř a jako bonus pozorovat dění v kuchyni :-)
Nedaleko
Piazza Navona jsme navštívili bar
Caffé Parione. Sympatický starý pán, který jej provozuje, míchá jedinečné
mojito – je děsně silné a dobré zároveň. Kdyby na vás padla žízeň přes den, máte ovšem smůlu – otvírá se až v šest večer.
V příjemné římské čtvrti
Trastevere, kam se mi zpočátku vůbec nechtělo, najdete spoustu hospůdek, kde se můžete najíst za docela rozumné peníze (obzvlášť pokud si dáte menu složené z více chodů). Do jedné z nich jsme zašli v neděli na oběd. Jako předkrm jsme si dali
bruschetty - já
al pomodoro.
Hlavní chod tvořily těstoviny
amatriciana a
carbonara – obojí skvěle ochucené (když si vzpomenu na ty křupavé proužky slaniny, tak se mi sbíhají sliny) a perfektně al
dente.
V Římě je řada paláců a najdete tam taky jeden zmrzlinový –
Palazzo del Freddo (alias
Fassi´s), jehož historie sahá do roku 1880.
V sezóně mají otevřeno do pozdních večerních hodin a je tam neustále narváno. Zmrzlinu vám vydají oproti kuponu, který si koupíte u pokladny a pak už se jen mačkáte s ostatními lidmi u pultu.
Případné hádky na téma „teď jsem na řadě já“ obsluha nekompromisně vyřeší srovnáním časů na kuponech – přednost má ten, kdo jej zakoupil dříve. Velký kornout vás přijde na 3 EUR, kdyby vám to nestačilo, můžete si koupit kilo zmrzliny s sebou :-)
Trojkombinace citrón - mango - čokoláda - šlehačka byla (bohužel) sladkou tečkou za římským víkendem. Tak doufám, že to přísloví s házením mince platí…
5 komentářů:
Lovely photos! Rome is a marvelous place to eat and walk, and eat and walk, and... :)
Erin: And eat and walk and drink :)
Tady se někdo má!
Petr: Člověk si musí dělat radost :-)
Jeje, no to musel být krásný zážitek!!! Úplně mě dostaly ty těstoviny, mám hroznej hlad, jdu si honem udělat taky něco k jídlu... ;-)
Okomentovat