Jižní Čechy se líbí snad každému. Malebný kraj s velkou koncentrací pohádkových památek, rybníků a momentálně i přemnožených komárů mám ráda i já, ale jedno město jsem až do předminulého víkendu míjela –
Třeboň.Směrem na Třeboň se onoho sobotního dopoledne rozhodli jet snad všichni. Bylo vedro a cesta se neskutečně vlekla, a tak jsme se impulsivně rozhodli si cestu zkrátit přes okresky.
V jedné malé vesničce, jejíž jméno mi bohužel vypadlo z hlavy, jsme se zastavili na něco malého k jídlu v malé hospůdce se zahrádkou (na její jméno si snad taky vzpomenu, každopádně poznávacím znamením jsou slunečníky a kaktusová zahrádka za vedlejším plotem). Provozu šéfoval velmi agilní pán ve středních letech, který pobíhal po
place a bral si objednávky („ale postupně, buď si napíšu nejdřív to pití, anebo jídlo, aby se mi to nepomíchalo, jasný?“). Objednali jsme si spořádaně pivo a
trojici polévek – rybí, dršťkovou a bramboračku, které byly vtipně podávány v obřích skleněných
hrnečko-mističkách. Polévky byly dobré, bramboračka mohla být krapet hustší, ale jinak vzhledem k ceně nebylo co vytknout.
Do Třeboně jsme dorazili kolem druhé odpolední, ubytovali se a šli na obhlídku. Centrum můžete snadno projít pěšky, důležité styčné body (náměstí, zámek, pivovar, rybník…) jsou od sebe vzdáleny pár minut chůze. Náměstí bylo zasvěcené akci
„Lázeňská Třeboň“ a krom velkého pódia jej okupovala řada rozličných stánků. Mě
pochopitelně nejvíce zajímaly ty s jídlem – nevěděla jsem, zda si dát dřív koláček, klobásku (měli výborné
daňčí klobásky) nebo chleba se sádlem a škvarky.
Za zmínku určitě stojí stánek restaurace
Šupina a Šupinka, prodávající svou vyhlášenou specialitu –
kapří hranolky, což jsou osmažené proužky kapřího masíčka bez kostí (vypadá to jako kuřecí
stripsy z
KFC, ale je to mnohem lepší :-)).
Ochutnávková, ale vcelku velká porce s chlebem a citronem přišla na 65 Kč. Dobrý způsob, jak nalákat potenciální návštěvníky do restaurace.
Mlsně jsme obcházeli také kolem stánků s bramborovými
lupínky, které na místě vyráběli – nepotřebovali k tomu nic víc než pytel brambor, speciální kráječ, olej, nádobu na smažení, sůl a papírové kornouty na popcorn.
Vzhledem k parnému počasí a množství
zkonzumovaných mastných pochutin bylo třeba činit pravidelné
přestávky v místním pivovaru
Regent, jehož historie sahá do roku 1379.
Z šesti druhů piva, které se zde vaří, mi nejvíc chutnalo to
kvasnicové.Nemohli jsme vynechat ani prohlídku pivovaru spojeného s ochutnávkou.
V pivovaru jsem ještě nikdy nebyla, tak jsem měla potřebu všude vlézt a všechno prozkoumat.
A zjistila jsem, že k výrobě piva jsou mimo jiné nezbytné i taháky napsané fixou na zdi, starý nožík a
neidentifikovatelná tmavá tekutina v plastu!
V neděli jsme si po
vyčerpávajícím turnaji v
minigolfu pod pálícím sluncem dali lehký oběd v Šupině, pro změnu opět kapří hranolky (
full verze za 164 Kč) a grundle (68 Kč).
Kapří hranolky jsou v Třeboni opravdu populární, dělají je snad v každé druhé restauraci – docela by mě zajímalo, kdo s tím přišel dříve, stejně tak jako s nápadem podávat
mojito to go (které mají venku před Šupinou a ledaskde jinde)...
Pokud jste v Třeboni ještě nebyli, tak určitě doporučuji k návštěvě, bude se vám tam líbit. Jen si radši vezměte účinný
repelent – já si jako suvenýr přivezla velký počet komářích štípanců (radši bych je vyměnila za stejný počet daňčích klobásek ;-)
3 komentáře:
Kapří hranolky jsem letos měla (zmražené) na Šumavě, ale byly hodně mastné, s kůží a rybím tukem - tyhle tedy aasi byly lepší, přímo od zdroje! Už je tam prodávali brzy po revoluci, ve stánku na parkovišti:)
Kapří hranolky! Delicious! :) Absolutely enjoying your blog; looking forward to autumn!
Vilemína: To mě zajímá ty zmražené - to byly kupované nebo někým vyrobené a zamražené?
Erin: You definitely have to try kapří hranolky, you will like it :-)!
Okomentovat