Zpáteční cesta z Thajska byla nesnesitelně dlouhá. Let z Bangkoku do Kataru trval o dvě hodiny déle než v opačném směru, protože byl protivítr. V Kataru jsme měli před dalším letem osmihodinovou noční pauzu, kterou jsem strávila bloumáním po
duty free shopu (mají tam jen jeden velký), pokusy o spánek v
quiet roomu (kde jsem si přivlastnila něčí deku) a internetem
na stojáka (s pravidelným automatickým log-
offem v intervalu deseti minut, což mě přivádělo k šílenství).
Do Vídně jsme přiletěli ve čtvrtek v poledne a do odjezdu vlaku do Prahy nám zbývaly necelé čtyři hodiny. Venkovní teplota byla o
30 stupňů nižší, než na jakou jsme byli v uplynulých dvou týdnech zvyklí. Nabalili jsme se do několika vrstev a vyrazili S-Bahnem do centra. Program byl jasný: koupit Sacher a jít se
někam najíst.
Pobočka vyhlášené restaurace
Plachutta (na jejíž návštěvu jsem měla zálusk od přečtení
Cuketkovy recenze ) byla od
Café Sacher nedaleko. Na rezervaci po internetu přímo na jejich webu neodpověděli, ale i tak jsme se tam vydali , přestože bychom asi lépe zapadli do
nádražního bufáče s kebabem.
Myslím, že dvě cestováním pomačkaná individua s akutními příznaky
jet-lagu, oblečená ve sportovních bundách a s batohy na zádech u
Plachutty asi hned tak znovu neuvidí. Svita číšníků však ani nemrkla a bez problémů jsme byli usazeni ke stolu v zimní zahradě (která nezůstala nic dlužná svému jménu, neb za chvíli začalo pěkně sněžit).
Objednali jsme si unisono specialitu
Tafelspitz a jako doplňkovou přílohu jsme zvolili špenát.
Kotel voňavého hovězího vývaru s
měkkoučkými plátky masa, zeleniny a morkovými kostmi v kombinaci s opečenými kousky brambor s cibulkou a špenátem mě probudil k životu (resp. do stavu schopného relativně normální konverzace) a vzbudil ve mě
přesvědčení, že dokážu čelit všem po-návratovým neduhům. Kostičku jsem si nechala na konec , morek si namazala na malé topinky a posolila. Mňam. Vegetarián
Láďa, kterého jsme potkali v Bangkoku, by z nás asi radost neměl.
Obsluha byla perfektní - číšníci s distingovaným úsměvem neustále kroužili nevtíravě okolo, v pravé chvíli doplnili na talíř tu špenát, tu brambory a při odchodu nám pomohli do sportovních bund. S plnými
břuchy jsme pak
šupajdili na vlak směr
domov.
Pokud budete mít cestu do Vídně, tak určitě zajděte - návštěva
Plachutty může být sama o sobě dobrým důvodem, proč se tam vypravit.
3 komentáře:
Já bych si dala hned a myslím, že co nevidět vyrazím. Výlety s jasným cílem jsou ty nejlepší :-)
Terezka
Hlodá ve mě ta myšlenka na výlet, hlodá... ;-) Tafelspitz znám z pár rakouských hospůdek a ráda bych ho ochutnala i tady.
Terezka, Martina: Tohle jarní počasí je na výlet do Vídně úplně ideální ;)
Okomentovat