pondělí 28. června 2010

Bunte Republik Neustadt

Před časem mi můj kamarád Fandor vyprávěl o zajímavé akci Bunte Republik Neustadt (dále BRN), která se každoročně koná v drážďanské čtvrti Neustadt během třetího červnového víkendu (resp. od pátku do neděle). Nějak jsem to vypustila z hlavy a nebýt zprávy na Twitteru, kterou jsem si předminulý pátek večer při vymýšlení víkendového výletu přečetla, tak bychom přišli o zajímavý zážitek.


Původní plán byl zůstat v Drážďanech přes noc, ale všechna cenově přijatelná ubytovací zařízení byla beznadějně plná . Museli jsme se tedy spokojit "jen" s odpolednem, ale pro nasátí atmosféry to bylo postačující. Jen se mi bohužel rozbil foťák (zrovna jsem fotila nějaké pankáče, tak si asi řekl, že anarchie žije a žádné focení nebude).


Historie BRN se datuje od roku 1990, kdy během politických změn vzniklo v Neustadtu na pár dní cosi jako malá autonomní republika, a to vč. vlastní vlajky a měny. Během následujících let se z BRN stal pouliční festival, během něhož se konají různá hudební vystoupení a ulice jsou plné stánků s jídlem, pitím a rozličnou veteší.



Během těchto tří dnů jsou z ulic jsou pěší zóny, vstupy a výstupy hlídá policie (kvůli výtržnostem v minulosti), která namátkově kontroluje tašky (především je zajímá, jestli nemáte nějaké sklo...kromě obvyklých zbraní samozřejmě :).


Ve čtvrti Neustadt jsme předtím nebyli, ale věděli jsme, že máme zamířit nad Albertplatz do Alaunstrasse. Soudě podle davů lidí směřujících stejným směrem a lidí s kelímky pití v ruce mířících směrem opačným jsme šli správně. V Alaunstrasse to začalo. Spousta lidí (a hodně pankáčů), stánky s pivem a dalšími alko drinky, rozličnou kuchyní (od bratwurstů a divně vypadajících eintopfů přes indickou kuchyni a pizzu po sladké koláče).


Dali jsme si pivo s tím, že projdeme celou ulici a následně možná nějakou přilehlou. Celý "areál" byl ale poměrně velký, tak jsme tam s malými přestávkami prochodili celé odpoledne.

Ulice Neustadtu jsou zajímavé samy o sobě, řekla bych, že to má mnohem víc do sebe než turisty tradičně navštěvovaná část Altstadt (jasně, v Altstadtu jsou ty památky, o tom žádná). A stále bylo na co se dívat, co poslouchat a co jíst (a nepochybuji o tom, že večer to dostalo patřičné grády).

Moc se mi líbilo, že se do akce zapojují kromě místních podniků i běžní obyvatelé. Co se jídla týče, tak dospělí i děti prodávali domácí koláče (někde k tomu i dělali kafe) a různé další pochutiny - někde obalovali kosmatice v těstíčku, jinde měli palačinky anebo třeba chleba namazaný sádlem s čočkou, s plátkem nakládačky a to vše posypané sušenou cibulkou. Teď lituju, že jsme měli jen jeden, byl totiž skvělý!

Fascinovaly mě improvizované blešáky ve dvorech domů anebo třeba jen na chodníku - použité oblečení, hračky a jiné věcičky vyskládané na dece anebo v kufru.

A to je tak v kostce všechno, ono se to nedá moc popsat, to se musí zažít! Pokud jste na BRN nikdy nebyli, rozhodně doporučuji, nudit se rozhodně nebudete a trpět hlady taky ne :)

Žádné komentáře: