Předvánoční čas jsem strávila ve Varšavě, kde bylo počasí na podobné úrovni jako toho času v Praze, tj. polovinu času chcalo a chcalo. Sněžné vločky se coby osvětlení vyjímaly alespoň na Paláci kultury. Na místní tržnici , kde mimochodem prodávali i kapry a lovili je z kádí cedníkem, jsem se vydala pro malou choinku v květináči.
S přítelem jsme si Vánoce udělali v předvečer Štědrého dne a zašli do oblíbeného wine baru Mielżyńki. Tento podnik (jeden z mých dvou nejoblíbenějších ve Varšavě) funguje jako vinotéka a restaurace v jednom a bývá tam vždy pěkně natřískáno. Jako předkrm jsme si dali nějaké pochutiny k vínu (červené víno Cruor ze Španěl)...
...a dále pak jagnięcie kotlety s grilovanou zeleninou.
Štědrý den byl plný více či méně "milých" zádrhelů. Pro mě začal brzkým vstáváním o šesté hodině ranní. Akutní spánkový deficit a momentální připitomělost smíšená s lehkou kocovinou mě doprovázeli celý den... Po příletu do Prahy jsem čelila potenciální ztrátě kufru (naštěstí ho jen zapomněli vyložit z letadla). Domů jsem přijela hladová, lednička byla pochopitelně prázdná, tudíž jsem se vypravila do blízkého obchodu něco koupit. Na vaření nebyl čas, záhy mě čekal další přesun. Vánoce nevánoce, dala jsem si do košíku mraženou pizzu.... a následně u pokladny zjistila, že peněženku jsem nechala doma. Znovu a lépe byl nákup o něco později proveden u Vietnamců.
Do Liberce jsem málem nedojela - kousek za Černým mostem se autobus zastavil a prostě nejel. Stevardka začala předestírat varianty krizového plánu, nakonec se po zásahu řidiče autobus rozjel, všichni cestující zatleskali (nekecám!) a mohlo se pokračovat. V Liberci jsem nebyla půlrok, tak jsem cestou z nádraží zkoumala, co je v centru nového. Kromě nové Boulevard bageterie v Pražské ulici se dostavělo jedno děsivé obchodní centrum přímo na Šaldově náměstí.
U mamky doma mě vzhledem k mému stavu naštěstí čekala jen nenáročná práce. Ozdobila jsem další stromeček v květináči, přidala do bramborového salátu majolku a bílý jogurt a bylo hotovo.
K večeři jsme měly rybí polévku (tu já můžu , hlavně s co největším množstvím opečené houstičky)....
...a lososa (v té nejjednodušší úpravě pouze na másle) s bramborovým salátem (kapra už nějaký rok neděláme).
Koukání na pohádku byla perfektní záminka k malému zdřímnutí. Po rozbalení dárečků (z těch kulinárních mě potěšila knížka Jídlo dějiny chuti) a obligátního rozkrojení jablíčka (ukázalo hvězdičku) už jsem jen ochutnala pár kousků cukroví, meditovala pohledem do plamenů svíčky (=podřimovala) a nezvykle brzy to zalomila.
V Liberci jsem navštívila i dva podniky, ve kterých jsem zatím nebyla, ač první z nich, Rybářská bašta, je tam léta letoucí. Restaurace se , jak název napovídá, specializuje na pokrmy z ryb, my jsme se však nechaly zlákat aktuální nabídkou specialit ze zvěřiny. Já jsem si dala zvěřinový špíz (s masem z laně, jak mi bylo sděleno) s jablky a špekem; maso bylo dobře propečené a křehké.
Po obědě mě čekalo setkání s kamarádkami v restauraci Zoo 1320, jež se nachází v prostorách bývalého pavilonu LVT (Liberecké výstavní trhy). Svého času sloužil coby podniková prodejna firmy Bytex (prodávali především koberce). Maminka mé nejlepší kamarádky ze základní školy tam pracovala, tak jsem měla možnost nahlédnout i do prostor, kam běžný zákazník nesměl, a dostalo se mi první sexuální osvěty v podobě obrovského plakátu zobrazující 100+1 poloh z Kámasútry. Od konce roku 2005 se změnil celý prostor k nepoznání a sídlí v něm zmíněná restaurace/kavárna s osobitým interiérem a příjemným výhledem na budovy muzea a lázní. Podnik je ideální pro rodiny s dětmi , pro které je připraven hrací koutek, venku je rovněž malé dětské hřiště. Kuchyně je mezinárodní, my jsme si s kamarádkami vzhledem k faktu, že jsme byly všechny po obědě, daly pouze kávu (z produkce Corsini café) a dezert.
Letošní Vánoce byly opravdu tak nějak krátké, alespoň pro mě. Jaké byly ty vaše? Jste rádi, že jsou za námi nebo se už těšíte na ty další :-)?
2 komentáře:
Celé svátky byly dlouhé, žravé a krásné. Nejdříve se sešla rodina, koncem roku přátelé.Rybí polívčičky jsem měla od babičky a kamarádky, byly tak výborné, že jsem k nim nestihla opéct ani krutonky. Vánoční stromek jsem postavila až 25. Jiná dekorace se nekonala.Poprvé nemám v oknech vánoční závěsy, ale olivové, nestojí tu ani jedna svíčka, achjo. Ty další Vánoce snad už budou v klidu a ne na staveništi. O svátcích byl salát, kapřík (to já musím), manža ne, tak měl jakubky a holoubě. Dále se konzumovalo kdeco, šneci, krevety, mušle na různé způsoby, foie gras, dršťky na víně, cous cous, zajíc na víně s kaštany, ....Bylo toho dost, všem chutnalo, každý dostal výslužku, něco šlo do mrazáku a zbytek dojídáme ;-)
Bali: to zní moc pěkně, vypadá to, že jste si to užili i přes ztížené podmínky, samé důbrůtky jste měli, hned bych si z toho pár věcí :-) Jak vůbec postupuje rekonstrukce?
Okomentovat